Back to News

Zaenkrat balona na delniških trgih ni, vendar pozor na obvezniške trge!


Inflacija ne bo ostala na zgodovinsko nizkih ravneh, na obvezniških trgih pa se že nekaj časa napihuje balon. Fed-ov model vrednotenja za zdaj upravičuje dosežene cene na delniških trgih. (Povzeto po www.bloomberg.com)


Zlasti zaradi napovedi višje inflacije, Alan Greenspan, bivši predsednik Federal Reserve, svari udeležence na kapitalskih trgih naj posvetijo več pozornosti dogajanju na obvezniških trgih. Tam naj bi se že nekaj časa napihoval balon, ki je pred tem, da poči. Ko se bo to zgodilo bodo posledice za vse slabe.

"V vseh pogledih so realne dolgoročne obrestne mere prenizke in zato dolgoročno nevzdržne," je v intervjuju za Bloomberg dejal bivši predsednik Federal Reserve. "Ko se začno večati se  običajno zvečajo zelo hitro. Na kapitalskih trgih se napihuje balon ampak ne v cenah delnic, temveč v cenah obveznic, kar pa trgi tega očitno ne upoštevajo. "

Medtem ko med analitiki Wall Streeta-a še ni soglasja glede napovedi obrestnih mer, pa Greenspan ni edini, ki opozarja, da se bodo dolgoročne obrestne mere strmo povečale takoj, ko se bo končala ekspanzivna politika centralnih bank. Binky Chadha iz Deutsche Bank AG pravi, da so realni donosi državnih obveznic precej nižji, kot nakazujejo dejanske stopnje rasti. Tom Porcelli, glavni ekonomist ZDA na RBC Capital Markets, svari, da je samo vprašanje časa, preden inflacijski pritiski dosežejo trg obveznic in sprožijo dvig obrestnih mer in padanje cen obveznic.

Why choose us?

At Task Fin we give to our services apersonal touch that larger firms are sometimes unable to give. We pride ourselves in our ability to be flexible and professional but at the same time accessible to our clients. 
We give the most personal attention possible to each of our clients!